Tanzania 16/1-6/2

Jag vet inte vart jag ska börja. Tre veckor i Tanzania, Afrika, med världens kanske absolut bästa klass. Har sett de härligaste och hemskaste sakerna i hela mitt drygt artonåroga liv, mått bättre än jag någonsin gjort. Även mått mindre bra, men det är sånt man glömmer fort! Här hemma har roliga och tråkiga saker hänt. Födslar, dödsfall och rån. Känns så konstigt att komma hem igen. Känner mig så efter. Ska försöka få ner delar av resan här, men det är alltför svårt att greppa än så länge. Antar att det kommer vartefter så jag får väl helt enkelt skriva det lite bit för bit.


Första veckan tillbringade vi i Arusha, en stad i norra Tanzania. Solen och värmen var helt underbar! Besökte byar långt ute i ingenstans, handlande varor till företaget, gick på marknader, var på safari och annat kul. Var beredd på en kulturchock utan dess like, men den kom liksom aldrig. Bodde på ett nybyggt hotell, vilket betydde lyx. Iaf i jämförelse med vad vi förberett oss på.

   
  


Lördagen den 24:e åkte vi till Tabora, en betydligt mindre stad runt 65 mil sydväst om Arusha. Bussen hade sett sina bästa dagar och efter sådär två timmar gick den sönder och vi fick vänta vid vägkanten i två timmar. Varmt som fan. Fyra timmar försenade, skitiga och trötta som as kom vi vid tiotiden på kvällen fram till hotellet. Där var standarden på levernet betydligt lägre och man fick vara glad om man kunde spola i toaletten åtminstone en gång om dagen. well.. men jag tyckte verkligen om Tabora. Mysigt på ett helt annat sätt än Arusha. Folket var trevligare och atmosfären var över lag vänligare. Vi besökte Uyui secondary school under fyra dagar, var på middag hemma hos en massa folk, firade Julles födelsedag, chillade vid hotellbaren och hade det bra. Blev ett par sjukhusbesök för min del, även det var en upplevelse utöver det vanliga.

     


I måndags förflyttade vi oss återigen en lång sträcka i buss. Målet var Dar es Salaaam, drygt hundra mil från Tabora. Den här gången gick det betydligt smidigare och vi blev bara två timmar försenade. Luften i Dar är jättefuktig och i början var det jobbigt att andas och man svettades verkligen precis hela tiden, oavsett om man rörde sig eller inte. Maja och Julia på bussen: "Asså satan vad varmt det är här inne, man kan ju inte andas! Måste ut och ta luft"  De går ut ur bussen och upptäcker att luften ute är exakt som den inne i bussen. Ögonen blir som tennisbollar. Skratt utbryter.

Fläkten på rummet gick på högsta speed dygnet runt. Energin började så smått tyna bort och vi blev tröttare och tröttare. Baddag i bagamoyo sista dan och somliga (läs jag) solbrände mina små ben nåt helt sanslöst och var invalid i 24 timmar. Har fortfarande äckligt ont.



Sammanfattningsvis har resan varit helt galet härlig, trots sina små motgångar och det kändes bara så konstigt att komma hem igen. Har nog fortfarande inte fattat att jag kan dricka vattnet ur kranen, äta sallad och frukt, spola toan efter varje gång och allt såntdär som inte var lika självklart där nere. Har saknat lite västerländsk effektivitet och organisation och imorgon blir det festa med tjejerna som avslutning på äventyret. Är väl inte precis sugen på att åka tillbaka till skolan på måndag, mn på torsdag (tror jag) blir det uppsala hela dan och snart är det företagsmässa. Det kmr gå i ett nu fram till studenten. Ska söka jobb. Heja mig! Nu ska jag ner och umgås med familjen så snart jag laddat upp några bilder!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0